Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, hasarlı kazalarda araçların satış değeri üzerinde meydana gelen değer düşüklüğüdür. Kaza sonrasında her ne kadar aracın fiziki ve mekanik aksamları çalışır ve düzgün hale getirilmiş olsa da, aracın kazalı olması sebebiyle satış anında araç fiyatında emsal araçlara nazaran alıcılar tarafından daha az fiyat teklif edilmesine neden olmaktadır. Araç sahibi aracında yaşadığı bu değer düşüklüğünü karşı tarafın sigorta şirketine başvuru, sigorta tahkim komisyonuna başvuru veya araç değer kaybı davası açmak suretiyle bu kaybının tazminini sağlayabilir.
Araç Değer Kaybını Kim Talep Edebilir?
Aracı hasar gören kusursuz taraf aracında meydana gelen değer kaybının tazmini için araç değer kaybı davası açmak suretiyle aracında meydana gelen maddi kaybı telafi edebilir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarın tam değerinde alınabilmesi için alanında uzman bir hukuk danışmanı ile araç değer kaybı davası açılması aracı hasar görmüş kusursuz taraf için en etkili çözüm olacaktır. Araç değer kaybı hesaplamasında aracın kilometresi, yılı, marka ve modeli, piyasa değeri gibi kriterler birlikte değerlendirilebilir. Sigorta şirketine başvuru öncesinde bir ekspertiz raporu temin etmekte fayda vardır.

Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?
Hasarlı kaza sonrasında araç değer kaybı oluştuğu takdirde bu kaybı kusursuz taraf talep edebilir ve karşı tarafın sigortasından kaybolan değer tahsil edilir. Kusurlu taraf ise değer kaybını ancak kasko sigortalarından talep edebilirler.
Araç Değer Kaybı Talebi Ne Zaman Yapılır?
Araç değer kaybı davası, kaza esnasında aracı hasar görmüş kusursuz tarafın kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde başvuru yapması ile mümkün olacaktır. Sigorta şirketlerine başvuruda zaman aşımıyla karşı karşıya kalmamak için araç sahiplerinin gecikmeden bu başvuru ve davayı zamanında gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Son 2 yıl içerisinde yapılmış olan hasarlı araç kazalarının değer kayıplarının talep edilebilmesi geriye dönük mümkün olduğundan alanında uzman avukat vasıtasıyla bu başvurunun yapılması araç sahipleri için faydalı olacaktır.